Cytrynowe pesto z pietruszki

Bardzo proste (jak to z pesto bywa), smaczne i „funkcjonalne”. Możemy je wykorzystać do makaronów, sałatek lub na kanapki. Pyszne pesto z pietruszki z orzeźwiającą skórką cytrynową.

cytrynowe pesto z pietruszki

Cytrynowe pesto z pietruszki

składniki:

  • listki z 1 pęczka pietruszki
  • 25g pestek dyni
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 25g parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz skórki cytrynowej) wrzucam do malaksera, miksuję tak na gładką masę. Do gotowego pesto dodaję skórkę cytrynową i mieszam.

Pesto mieszam z ugotowanym makaronem, dodaję do sałatki lub na kanapkę.

cytrynowe pesto z pietruszki

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

3 komentarze

  • Mika z FoodCookLove 26 marca 2014 at 15:21

    Re-we-la-cja! Oszalałam na punkcie tego pesto 🙂

    Reply
  • Bona Apetita 27 marca 2014 at 14:46

    WoW! Z cytryną jeszcze nie robiłam 😀 koniecznie uszę spróbować !

    Reply
    • shabbyeat 27 marca 2014 at 18:45

      jest bardzo orzeźwiające 🙂 pycha!

      Reply

Leave a Comment