Cytrynowe pesto z pietruszki

Bardzo proste (jak to z pesto bywa), smaczne i „funkcjonalne”. Możemy je wykorzystać do makaronów, sałatek lub na kanapki. Pyszne pesto z pietruszki z orzeźwiającą skórką cytrynową.

cytrynowe pesto z pietruszki

Cytrynowe pesto z pietruszki

składniki:

  • listki z 1 pęczka pietruszki
  • 25g pestek dyni
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 25g parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz skórki cytrynowej) wrzucam do malaksera, miksuję tak na gładką masę. Do gotowego pesto dodaję skórkę cytrynową i mieszam.

Pesto mieszam z ugotowanym makaronem, dodaję do sałatki lub na kanapkę.

cytrynowe pesto z pietruszki

3 thoughts on “Cytrynowe pesto z pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *