Cynamonowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami

Sycące, zdrowe i rozgrzewające śniadanie to podstawa! Pokochałam owsianki już dawno, dlatego gorąco namawiam tych, którzy są jeszcze nie przekonani. Spróbujcie z ulubionymi dodatkami: miód, orzechy, banany, kakao, suszone owoce, owoce leśne, truskawki, mango… Użyjcie ulubionego mleka, wody lub soku 100% i będziecie zachwyceni. Mniam!

Cynamonowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami

składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 szklanki mleka (krowiego/roślinnego)
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

przygotowanie:

Płatki owsiane i rodzynki moczę w mleku na noc. Rano gotuję 2-3 minuty. Jeśli nie moczyłam płatków przez noc to rano zalewam je mlekiem i gotuję na małym ogniu 5-6 minut. Dodaję cynamon i mieszam.

Jabłko kroję w księżyce, wrzucam na patelnie, dodaję cukier i duszę chwilkę pod przykryciem aby jabłka puściły sok. Odkrywam patelnie i karmelizuję kilka chwil.

Jabłka dodaję do owsianki i gotowe.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Smaczny zeszyt 25 stycznia 2018 at 16:19

    Moje ulubione połączenie smaków w owsiance:)

    Reply
    • shabbyeat 26 stycznia 2018 at 10:28

      tak, ukochana szarlotka <3

      Reply

Leave a Comment