Cukinia z grillowanym halloumi

Lato, lato, czas na piknik. Słodka cukinia, słony halloumi, wyrazisty ocet balsamiczny i świeża mięta. Nic więcej nie potrzeba do tej pysznej przekąski.

cukinia z grillowanym halloumi

Cukinia z grillowanym halloumi

składniki:

  • 1 cukinia
  • 200g sera halloumi
  • kilka listków mięty
  • ocet balsamiczny
  • sól

cukinia z grillowanym halloumi

przygotowanie:

Cukinię kroję w ukośne plastry o grubości ok. 0,5cm, układam je na blasze od piekarnika, sole i wstawiam na pieczenie na 10 minut w temperaturze 200oC.

Ser kroję w plastry i grilluję na patelni lub grillu przez 2 minuty z każdej strony. Miętę rwę na kawałki.

Na upieczoną cukinię układam kawałki sera, posypuję miętę i polewam octem balsamicznym.

Wersja na grilla:

na świeże plastry cukinii układam kawałki halloumi, grilluję 3-4 minut. Posypuję miętą, polewam octem balsamicznym, podaję.

cukinia z grillowanym halloumi

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *