Cukinia faszerowana z kruszonką

Łatwe połączenie mięsa z warzywami, czyli aromatyczna łódeczka z cukini faszerowana mięsem mielonym. Do tego na wierzchu cudownie chrupiąca maślana kruszonka.

cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

składniki:

  • 2 średnie cukinie

farsz:

  • 400g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 jajka
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki startego twardego sera (najlepiej parmezan)
  • sól i świeżo zmielony pieprz

kruszonka:

  • 0,5 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka oliwy

przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekam, smażę na oliwie. Gdy zacznie lekko brązowieć wrzucam mięso i mieszam, aby zrobiło się sypkie. Doprawiam majerankiem i tymiankiem, dokładam ketchup, dalej mieszam. Przykrywam mięso, duszę ok. 10 minut (mieszam kilka razy), potem zdejmuję z ognia.

Cukinie myję, kroję wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążam miąższ i wyrównuję brzegi.

Rozgrzewam piekarnik na 200oC i wkładam cukinie na 8-10 minut (na blasze wysmarowanej oliwą).

W tym czasie robię kruszonkę. Do miseczki wkładam rozbełtane 0,5 jajka, bułkę, parmezan i oliwę. Mieszam, aż powstanie kruszonka.

W drugiej miseczce mieszam 1,5 jajka, 4 łyżki sera, 2 łyżki posiekanej pietruszki i łączę to z mięsem (powoli, żeby jajko się nie ścięło od gorącego mięsa). Przyprawiam wszystko solą i pieprzem.

Do przygotowanych łódeczek z cukinii nakładam farsz i posypuję kruszonką.

Piekę góra-dół ok. 20 minut (aż kruszonka będzie złota).

cukinia faszerowana

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment