Cukinia faszerowana z kruszonką

Mięso 0 comments

Łatwe połączenie mięsa z warzywami, czyli aromatyczna łódeczka z cukini faszerowana mięsem mielonym. Do tego na wierzchu cudownie chrupiąca maślana kruszonka.

cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

składniki:

  • 2 średnie cukinie

farsz:

  • 400g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 jajka
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki startego twardego sera (najlepiej parmezan)
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

kruszonka:

  • 0,5 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka oliwy

przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekam, smażę na oliwie. Gdy zacznie lekko brązowieć wrzucam mięso i mieszam, aby zrobiło się sypkie. Doprawiam majerankiem i tymiankiem, dokładam ketchup, dalej mieszam. Przykrywam mięso, duszę ok. 10 minut (mieszam kilka razy), potem zdejmuję z ognia.

Cukinie myję, kroję wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążam miąższ i wyrównuję brzegi.

Rozgrzewam piekarnik na 200oC i wkładam cukinie na 8-10 minut (na blasze wysmarowanej oliwą).

W tym czasie robię kruszonkę. Do miseczki wkładam rozbełtane 0,5 jajka, bułkę, parmezan i oliwę. Mieszam, aż powstanie kruszonka.

W drugiej miseczce mieszam 1,5 jajka, 4 łyżki sera, 2 łyżki posiekanej pietruszki i łączę to z mięsem (powoli, żeby jajko się nie ścięło od gorącego mięsa). Przyprawiam wszystko solą i pieprzem.

Do przygotowanych łódeczek z cukinii nakładam farsz i posypuję kruszonką.

Piekę góra-dół ok. 20 minut (aż kruszonka będzie złota).

cukinia faszerowana

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *