Ciecierzyca z warzywami

I znowu przepyszna i zdrowa ciecierzyca. Dodatkowo dużo świeżych warzyw, oregano i obiad jednogarnkowy jest gotowy.

ciecierzyca z warzywami

Ciecierzyca z warzywami

składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 5 pomidorów
  • 1 czerwona / żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • 100g mini pieczarek (lub ok. 12 większych pieczarek)
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Pomidory nacinam przy szypułce i sparzam we wrzątku. Po minucie odlewam wodę, schładzam pomidory w lodowatej wodzie i zdejmuję skórkę. Obrane pomidory kroję wzdłuż na pół i wydrążam nasionka z środka. Następnie kroję pomidory w kostkę.

Cebulę, paprykę i cukinię kroję w kostkę. Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam cebulę na rozgrzany tłuszcz. Smażę chwilę, aby cebulka zrobiła się szklista i wciskam czosnek.

Po chwili dodaję, paprykę, cukinię i pieczarki (duże pieczarki kroję na ćwiartki a mini wrzucam w całości). Duszę ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą chrupiące.

Na koniec dodaję pomidory i ciecierzycę i gotuję na średnim ogniu ok. 15 minut, często mieszając. Wszystko gotuję bez przykrycia, aby woda z pomidorów częściowo odparowała.

Zioła siekam i dorzucam do warzyw. Całość przyprawiam solą i pieprzem.

Podaję z ryżem, pęczakiem lub samo.

ciecierzyca z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *