Ciasto na pizzę

Jest wiele przepisów na ciasto na pizzę. Ja dziś proponuję jeden z nich – z drożdżami i mąką chlebową. Kiedyś z pewnością pojawią się na blogu inne przepisy.  ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

składniki na 4 porcje:

  • 500g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • ok. 320 ml ciepłej wody

przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam w 100 ml ciepłej wody, dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.

Mąkę łączę z solą i oliwą, stopniowo dodaję rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę, wyrabiam do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 2 godziny.

Po tym czasie wyrabiam ciasto przez chwilę, dzielę je na 4 części. Ciasto formuję palcami (lub rozwałkowuję) do ok. 25cm średnicy. Brzegi ciasto pozostawiam odrobinę grubsze.

Piekarnik wraz z kamieniem do pizzy (lub z blachą) nagrzewam do 240oC.

Ciasto smaruję sosem i wykładam dodatki.

Piekę ok. 10 minut (w przypadku pieczenia na blasze czas pieczenia będzie dłuższy – ok. 20 minut).

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *