Ciasto marchewkowe

5 kwietnia – dzień marchewki. W takim razie zapraszam do stołu na ciasto marchewkowe.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

składniki:

ciasto:

  • 700g startej i odciśniętej marchewki
  • 500g mąki pszennej
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 180g cukru brązowego
  • 200 ml oleju
  • 130g posiekany orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 ½ łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)

polewa:

  • 100g twarożku kremowego śmietankowego (np.Twój Smak)
  • 150g cukru pudru
  • 30g masła
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 180oC.

Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, wyciskam z niej sok.
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej mieszam, następnie dodaję żółtka i olej. Wszystkie suche składniki łączę i dodaję do nich ubite białko z cukrem, żółtkami i olejem. Mieszam silikonową łopatką, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Stopniowo dodaję marchewkę dalej mieszając. Na koniec dorzucam posiekane orzechy.

Kwadratową lub okrągłą formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto wykładam na formę. Piekę ok. 80 minut (do suchego patyczka*).

przygotowanie polewy:

Wszystkie składniki miksuję i smaruję na wystudzone ciasto.

Ciasto można ozdobić plastrami pomarańczy.

 

*ciasto ma sporą ilość oleju, więc po upieczeniu patyczek może być tłusty, ale nie mokry.

 ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *