Ciasto kruche z owocami leśnymi

Tym razem ciasto kruche w wersji na słodko-kwaśno. Pyszne ciasto z dodatkiem kwaskowych owoców leśnych z delikatną pianką budyniową. Idealnie nadaje się na przyjęcia lub codzienny deser. Owoce leśne można zastąpić malinami.

ciasto kruche z owocami leśnymi

Ciasto kruche z owocami leśnymi

składniki:

  • 0,7 kg owoców leśnych (mogą być mrożone)

ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru

waniliowa pianka budyniowa:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego / śmietankowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • pół szklanki oleju

przygotowanie:

Rozmrażam owoce na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

W robocie kuchennym miksuję mąkę i cukier z masłem, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję żółtka, wyrabiam. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody (gdy jest za kruche) lub podsypuję mąką. Ciasto powinno być gładkie i delikatne, nie powinno się kruszyć. Dzielę ciasto na 2 części (3/4 i 1/4), zawijam w folię i odkładam do zamrażalnika na min. 40 minut.

Piekarnik nagrzewam do 190oC.

Wyjmuję większą część ciasta i ścieram na tarce do okrągłej formy tortowej. Przygniatam dłonią i piekę 20 minut. Wyjmuję do całkowitego wystudzenia.

przygotowanie pianki:

Białka ubijam na sztywno, powoli dodaję cukier puder, cukier wanilinowy i budyń z torebki cały czas ubijając na wysokich obrotach. Na koniec stopniowo dolewam olej. Miksuję, aż się wszystko połączy.

Gotowy krem wylewam na ostudzone ciasto.

Na wierzch kremu układam rozmrożone owoce i ścieram pozostałą część ciasta z zamrażalnika.

Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190oC na 50 minut.

Podaję wystudzone.

ciasto kruche z owocami leśnymi

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

5 komentarzy

  • gin 10 czerwca 2013 at 19:43

    Mmm, musiało smakować cudownie 🙂 Uwielbiam słodkie ciasta z kwaskowatymi owocami 🙂

    Reply
  • Sylwia 27 października 2013 at 17:35

    Zrobiłam,wszystkim smakowało:) Pyszne ciasto!! Polecam 🙂

    Reply
  • shabbyeat 29 października 2013 at 18:12

    dzięki!

    Reply
  • Magdalenka 26 kwietnia 2014 at 13:23

    Ciasto właśnie piecze się w piekarniku… Wygląda i pachnie obłędnie!!! Jeśli go nie spalę- z pewnością będzie też wspaniale smakować 🙂 Polecam przepis innym łasuchom 😉

    Reply
    • shabbyeat 27 kwietnia 2014 at 11:56

      będzie na pewno smakować!

      Reply

Leave a Comment