Ciasto francuskie z szynką, fetą i oliwkami

Takie proste przekąski to ja uwielbiam. Układamy, zawijamy, pieczemy i jemy. Rewelacja! Do środka ciasta włóżcie co akurat macie w lodówce.

ciasto francuskie z szynką, fetą i oliwkami

Ciasto francuskie z szynką, fetą i oliwkami

składniki 2-3 porcje:

  • 1 ciasto francuskie
  • 6-8 plastrów szynki z tłuszczykiem (lub plastry boczku)
  • ¼ kostki fety
  • 10-12 oliwek

ciasto francuskie z szynką, fetą i oliwkami

przygotowanie:

Rozgrzewam piekarnik do 190oC.

2 brzegi ciasta nacinam ok. 5-6 cm w głąb ciasta.

Na środku ciasta układam plastry szynki, pokrojoną w małe plasterki fetę i oliwki.

Zawijam nacięte brzegi do środka, tak aby powstał warkoczyk.

Wstawiam struclę do piekarnika na 25 minut (tak,  aby ciasto było złociste).

ciasto francuskie z szynką, fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *