Ciasto drożdżowe z powidłami

Nic w domu tak pięknie nie pachnie jak ciasto drożdżowe w piekarniku. Takie zapachy przywołują wspomnienia świąt, rodzinnych uroczystości lub innych wyjątkowych wydarzeń, a Wielkanoc już tuż tuż, więc w domu znowu pojawią się cudowne aromaty.

ciasto drożdżowe z powidłami

Ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi

składniki:

  • 375g mąki pszennej
  • 12g świeżych drożdży (6g suchych)
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 45g cukru
  • 50g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • słoik powideł śliwkowych (ja użyłam własnych)

lukier:

  • 15 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy

ciasto drożdżowe z powidłami

przygotowanie:

Na początku robię rozczyn ze świeżych drożdży.

Pozostałą mąkę łączę z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy rozczyn jest gotowy wysypuję mąkę na blat (lub do misy robota kuchennego), na środek wlewam rozczyn. Jeśli używam drożdży instant do mąki wsypuję drożdże, sól i 2 rodzaje cukrów i wyrabiam stopniowo z ciepłym mlekiem (ok. 37oC), dalej postępuję tak samo.

Wyrabiam powoli ciasto (włączam robota na minimum). Wbijam roztrzepane jajko. Dalej wyrabiam. Na koniec wyrabiania stopniowo dodaję roztopione masło.

Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą formuję z ciasta kulę. Przekładam ciasto do nasmarowanej masłem miski, przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Gdy ciasto urosło rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4mm, na długość foremki i na dowolną szerokość (tak aby zawinęło się chociaż 4 razy). Jeśli uznasz że ciasta jest dużo to podziel je na 2 części i wyjdą 2 roladki. Rozwałkowane ciasto smaruję powidłami, zawijam w roladkę i odstawiam znów w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie przecinam ciasto po środku przez całą długość, czekam kilka minut aż ciasto samo rozłoży się na boki.

Piekarnik rozgrzewam do 180oC, wstawiam ciasto i piekę ok. 40 minut. Gdy wystygnie robię lukier, polewam nim ciasto i czekam aż zastygnie.

ciasto drożdżowe z powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *