Ciasto czekoladowe z owocami

Zbliżał się rodzinny grill, imieniny i po prostu miły weekend. Jak zwykle buszowałam w internecie, książkach i magazynach kucharskich w poszukiwaniu czegoś wyjątkowego. I znalazłam! Cudowne ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i owocami sezonowymi. Uważam, że to najlepsze słodkie odkrycie!

czekoladowe z mascarpone z owocami lesnymi

Ciasto czekoladowe z owocami i kremem mascarpone

podpatrzone na Kwestii Smaku

składniki:

ciasto:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 125g masła
  • 2 łyżki olej roślinnego
  • 125g cukru
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka z czterech jajek)
  • szczypta soli

 

krem:

  • 150 ml kremówki 30%
  • 150g mascarpone
  • 2 łyżki cukru

 

dodatki:

  • dowolne drobne owoce np.: borówki, jagody, maliny, truskawki
  • cukier puder

przygotowanie:

W kąpieli wodnej (w misce nad gotującą się wodą) rozpuszczam czekoladę, masło i olej do uzyskania jednolitej masy.

W osobnym naczyniu łączę 2 jajka, 4 żółtka i sól. Do jajek delikatnie dolewam masę czekoladową cały czas mieszając, aby uzyskać gładką konsystencję.

Osobno ubijam białka, do sztywnej piany dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając.

Piekarnik nagrzewam do 175oC. Okrągłą formę o średnicy 23cm smaruję masłem.

Do masy czekoladowej dokładam partiami ubite białka. Mieszam delikatnie trzepaczką i dodaję kolejną porcję, aż do końca.

Gładką i puszystą masę przelewam do formy i piekę 35 minut (ciasto w czasie pieczenia lekko wyrośnie, w czasie studzenia będzie opadać, co stworzy miejsce na krem i owoce). Ciasto wystudzam całkowicie.

Śmietanę, mascarpone i cukier ubijam na gęsty krem. Wykładam nierównomiernie na zimne ciasto, układam owoce. Wstawiam do lodówki, wtedy krem doskonale się ściśnie.

Przed samym podaniem posypuję cukrem pudrem.

czekoladowe z mascarpone z owocami lesnymi

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

5 komentarzy

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *