Ciasteczka z otrębami na drugie śniadanie

Ciąg dalszy przepisów z dynią. Tym razem ciasteczka z otrębami i gorzką czekoladą. Smaczne i zdrowe ciasteczka domowej roboty, w sam raz na przekąskę lub drugie śniadanie. Zasmakują waszym dzieciakom!

ciasteczka dyniowe z otrębami

Ciasteczka dyniowe z otrębami

składniki na 10 sztuk:

  • 150g mąki pełnoziarnistej
  • 70g otrębów
  • 4 łyżki puree dyniowego*
  • 70g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 80g groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady)
*Puree dyniowe – dynię przekrojoną na pół (wydrążam pestki) piekę przez godzinę w 200oC. Upieczony miąższ miksuję na gładkie puree, przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.

przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszam i wyrobiam gęste lepkie ciasto.

Nakładam łyżką ciasto na wyłożoną papierem blachę. Formuję okrągłe płaskie na 1 cm ciasteczka.

Piekarnik rozgrzewam do 175oC. Piekę 15 minut. Ciastka będą miękkie po środku a bardziej upieczone z zewnątrz.

ciasteczka dyniowe z otrębami
Zdrowe Halloween
Moje wypieki i desery na każdą okazję
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *