Chrupiące ciasto ze szparagami i szynką

Jeszcze można znaleźć szparagi, więc może znajdziecie okazję do zrobienia chrupiącej przekąski. Nie jest to klasyczna pizza, bo ciasto wyszło cienkie i chrupiące, a zamiast użyć wyłącznie mąki pszennej dodałam również pełnoziarnistą. Smacznego!

chrupiące ciasto ze szparagami i szynką

Chrupiące ciasto ze szparagami i szynką

składniki:

ciasto:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 12g świeżych drożdży (lub 6g suchych)
  • 120ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

pesto:

  • garść rukoli
  • garść listków bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól

na wierzch:

  • 10-12 szparagów
  • 5 plastrów szynki serrano
  • parmezan

 chrupiące ciasto ze szparagami i szynką

przygotowanie:

Drożdże rozcieram z cukrem, łyżką mąki pszennej i 60ml ciepłej wody. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.

Rozczyn dodaję do reszty mąki, wody, soli i oliwy. Wyrabiam ciasto przez 10 minut. Odkładam w ciepłe miejsce 1,5 godziny i przykrywam ściereczką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na 1 lub 2 pizze.

Szparagi gotować 3 minuty i schłodzić w zimnej wodzie.

Składniki na pesto zmiksować i nasmarować nim ciasto. Ułożyć szparagi, szynkę i zetrzeć trochę parmezanu.

Zapiekam 10 minut w 220oC.

chrupiące ciasto ze szparagami i szynką

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *