Chrupiąca ciecierzyca z ziołami

Z obserwacji mogę stwierdzić, że ludzie dzielą się na tych co uwielbiają słodkie przekąski i na tych co wolą chrupać coś słonego. Ja jestem zdecydowanie zwolenniczką tych drugich przekąsek. Uwielbiam oglądać dobry film i przegryzać słone pyszności. Postanowiłam przyrządzić coś domowego. Wyszło coś pysznego i zdrowego, zamiast popcornu, nachosów i chipsów. Spróbujcie sami!

chrupiąca ciecierzyca

Chrupiąca ciecierzyca z ziołami

składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka chili, kmin mielony, przyprawa włoska

przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 180oC.

Ciecierzycę odsączam na sitku, wrzucam do miski, zalewam oliwą i dodaję swoje ulubione przyprawy. Odstawiam do czasu rozgrzania piekarnika. Na blachę wykładam papier do pieczenia, wykładam ciecierzycę i piekę 35-40 minut. W międzyczasie mieszam 2-3 razy.

Przechowuję w zamkniętym pojemniku.

Ciecierzyca doskonale pasuje do zup kremów (np. krem z dyni, krem z marchewki) lub jako przekąska do piwa.

chrupiąca ciecierzyca

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

3 komentarze

  • Magdalenka 15 stycznia 2015 at 14:31

    Hmmmm… Bardzo ciekawy pomysł… Muszę wypróbować!!! A ciecierzyca po takim pieczeniu jest chrupiąca, czy miękka??

    Reply
    • shabbyeat 15 stycznia 2015 at 16:45

      Przy pieczeniu z zewnątrz tworzy się skorupka a w środku jest miękka. Gdyby dłużej piec ciecierzycę to wyschłaby i raczej by się nie nadawała do jedzenia.

      Reply
  • Magdalenka 19 stycznia 2015 at 07:19

    Przepis przetestowany… Pycha!!!! Chrupkość cieciorki była idealna 🙂 Dziękuję bardzo za inspirację 🙂

    Reply

Leave a Comment