Chłodnik litewski

Jedna fala upałów za nami, ale to nie znaczy że już koniec ciepłych dni. Przecież lato dopiero przed nami! Zatem zapiszcie przepis w ulubionych i przygotujcie gdy będzie odpowiedni dzień. Smacznego!

chłodnik litewski

Chłodnik litewski

składniki 3-4 porcje:

  • 0,75l maślanki naturalnej
  • 1 ogórek krótki
  • 1 burak
  • pęczek rzodkiewek
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 3-4 jajka

chłodnik litewski

przygotowanie:

Buraka gotuję w skórce do miękkości. Jajka gotuję na twardo.

Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Rzodkiewki myję, odcinam ogonki i liście, kroję w kostkę.

Wystudzonego buraka obieram i kroję w kostkę.

Koperek siekam.

Do maślanki dodaję wszystkie warzywa, koperek, sól, pieprz i cukier. Mieszam i schładzam w lodówce.

Podaję ze świeżym koperkiem i jajkiem na twardo.

chłodnik litewski

Wegetariański obiad III

One thought on “Chłodnik litewski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *