Chłodnik litewski

Jedna fala upałów za nami, ale to nie znaczy że już koniec ciepłych dni. Przecież lato dopiero przed nami! Zatem zapiszcie przepis w ulubionych i przygotujcie gdy będzie odpowiedni dzień. Smacznego!

chłodnik litewski

Chłodnik litewski

składniki 3-4 porcje:

  • 0,75l maślanki naturalnej
  • 1 ogórek krótki
  • 1 burak
  • pęczek rzodkiewek
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 3-4 jajka

przygotowanie:

Buraka gotuję w skórce do miękkości. Jajka gotuję na twardo.

Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Rzodkiewki myję, odcinam ogonki i liście, kroję w kostkę.

Wystudzonego buraka obieram i kroję w kostkę.

Koperek siekam.

Do maślanki dodaję wszystkie warzywa, koperek, sól, pieprz i cukier. Mieszam i schładzam w lodówce.

Podaję ze świeżym koperkiem i jajkiem na twardo.

chłodnik litewski

chłodnik litewski

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *