Zazwyczaj tego typu chlebki lub inne placki kupuję gotowe. Jednak tym razem skusiłam się i przygotowałam własne. Jest z tym trochę roboty, ale od czasu do czasu można się bardziej wysilić i wykazać w kuchni.
Chlebek naan
składniki na 6 chlebków:
- 450g mąki chlebowej
- pół łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 75ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 200-225ml letniej wody
- 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania chlebków
przygotowanie:
W misce mieszam mąkę, sól i drożdże. Dodaję jogurt i roztopione masło, wyrabiam ciasto. Stopniowo dodaję wodę cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 230oC.
Po wyrośnięciu wyrabiam ciasto przez około minutę. Następnie wykładam ciasto na blat, dzielę na 6 części. Rozwałkowuję każdą część na kształt kropli lub owalu.
Chlebki układam na rozgrzaną blachę (a najlepiej na kamień do pizzy) i piekę 3-4 minuty aż pieczywo wyrośnie i się zarumieni. Pozostałe chlebki (te które się nie pieką) czekają przykryte folią spożywczą.
Po upieczeniu smaruję chlebki roztopionym masłem.
Pieczywo można jeść z oliwą smakową, jako dodatek do posiłków lub też nadziane składnikami.
No Comments