Chlebek naan

Pieczywo, Przekąski 0 comments

Zazwyczaj tego typu chlebki lub inne placki kupuję gotowe. Jednak tym razem skusiłam się i przygotowałam własne. Jest z tym trochę roboty, ale od czasu do czasu można się bardziej wysilić i wykazać w kuchni.

chlebek naan

Chlebek naan

składniki na 6 chlebków:

  • 450g mąki chlebowej
  • pół łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 75ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 200-225ml letniej wody
  • 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania chlebków

przygotowanie:

W misce mieszam mąkę, sól i drożdże. Dodaję jogurt i roztopione masło, wyrabiam ciasto. Stopniowo dodaję wodę cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 230oC.

Po wyrośnięciu wyrabiam ciasto przez około minutę. Następnie wykładam ciasto na blat, dzielę na 6 części. Rozwałkowuję każdą część na kształt kropli lub owalu.

Chlebki układam na rozgrzaną blachę (a najlepiej na kamień do pizzy) i piekę 3-4 minuty aż pieczywo wyrośnie i się zarumieni. Pozostałe chlebki (te które się nie pieką) czekają przykryte folią spożywczą.

Po upieczeniu smaruję chlebki roztopionym masłem.

Pieczywo można jeść z oliwą smakową, jako dodatek do posiłków lub też nadziane składnikami.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *