Chlebek naan

Zazwyczaj tego typu chlebki lub inne placki kupuję gotowe. Jednak tym razem skusiłam się i przygotowałam własne. Jest z tym trochę roboty, ale od czasu do czasu można się bardziej wysilić i wykazać w kuchni.

chlebek naan

Chlebek naan

składniki na 6 chlebków:

  • 450g mąki chlebowej
  • pół łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 75ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 200-225ml letniej wody
  • 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania chlebków

przygotowanie:

W misce mieszam mąkę, sól i drożdże. Dodaję jogurt i roztopione masło, wyrabiam ciasto. Stopniowo dodaję wodę cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 230oC.

Po wyrośnięciu wyrabiam ciasto przez około minutę. Następnie wykładam ciasto na blat, dzielę na 6 części. Rozwałkowuję każdą część na kształt kropli lub owalu.

Chlebki układam na rozgrzaną blachę (a najlepiej na kamień do pizzy) i piekę 3-4 minuty aż pieczywo wyrośnie i się zarumieni. Pozostałe chlebki (te które się nie pieką) czekają przykryte folią spożywczą.

Po upieczeniu smaruję chlebki roztopionym masłem.

Pieczywo można jeść z oliwą smakową, jako dodatek do posiłków lub też nadziane składnikami.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment