Chleb pszenny z rozmarynem i oregano

Pieczywo 2 komentarze

Ależ cudowny zapach – drożdże, oliwa i zioła. Wszystko zmieściło się w jednym chlebku pszennym domowej roboty, inspiracją były aromatyczne włoskie smaki. Polecam gorąco, bo takie domowe wypieki dają dużo satysfakcji.

chleb pszenny z rozmarynem i oregano

Chleb pszenny z rozmarynem i oregano

składniki:

  • 400g mąki pszennej typ 750 lub 850
  • 16g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam z cukrem w 3 łyżkach letniej wody.

Mąkę wsypuję do dużej miski, po środku robię dołek i wlewam tam rozpuszczone drożdże. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut. Gdy drożdże zaczną pęcznieć dodaję zioła, oliwę i odrobinę wody. Wyrabiam ciasto dodając stopniowo resztę wody. Ugniatam ciasto przez 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Tworzę z ciasta kulkę i wkładam do miski posypanej mąką. Przykrywam ściereczka i odstawiam na 1 godzinę.

Po tym jak ciasto wyrośnie wyrabiam jeszcze przez chwilę, formuję owalny bochenek, wkładam do foremki (keksówki o wymiarach 25×12) wysmarowanej oliwą i posypanej mąką. Przykrywam ściereczką i ostawiam na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewam do maksymalnej temperatury (ok. 250oC).

Bochenek smaruję z wierzchu pędzelkiem zwilżonym zimną wodą. Wstawiam chleb do piekarnika. W dolnej części wstawiam naczynie z gorącą wodą.

Po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 220oC. Piekę jeszcze 25 minut.

chleb pszenny z rozmarynem i oregano

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *