Carpaccio z buraków z kozim serem

Buraki zazwyczaj lądują w barszczu, a tym razem elegancko prezentują się na talerzu. W towarzystwie pikantnej rukoli i wyrazistego koziego sera. Piękna sałatka lub jak kto woli elegancka przystawka. Modne czy niemodne – nieważne – to jest naprawdę pyszne i bardzo zdrowe. Niech buraki zagoszczą na stałe na naszych stołach. Będą idealnie pasowały po wigilijnym barszczu.

carpaccio z buraków z kozim serem

Carpaccio z buraków z kozim serem

składniki:

  • 2 buraki
  • 80g koziego sera
  • garść rukoli
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 200oC.

Buraki owijam folią aluminiowa i piekę przez 60 minut.

Ostudzone buraki obieram i kroję cieniutko w plasterki (ostrym nożem, mandoliną).

Układam na talerzu, układam rukolę, posypuję kruszonym serem kozim, doprawiam solą i pieprzem, polewam sosem balsamicznym wymieszanym z oliwą.

carpaccio z buraków z kozim serem carpaccio z buraków z kozim serem

 

Lekkie ŚwiętaWspomagam odpornośćLekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *