Caprese

Bardzo popularne w Polsce połączenie pomidorów i mozzarelli, oczywiście przyszło do nas ze słonecznej Italii. Jest wiele sposobów podania tych składników, ja dziś proponuję chyba najciekawszą kompozycję. Zaserwujcie gościom caprese jako przystawkę, a z pewnością zrobi wrażenie. Smacznego!

caprese

Caprese

składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 kule mozzarelli
  • 1 łyżka listków bazylii
  • sos balsamiczny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Pomidory kroję w plastry w poprzek, mozzarellę również w plastry.

Czosnek wyciskam do oliwy, dorzucam kilka posiekanych listków bazylii, dodaję sól i pieprz, mieszam.

Pomidory przekładam plastrami mozzarelli, polewam poszczególne warstwy oliwą.

Dekoruję  pozostałymi listkami bazylii i sosem balsamicznym.

caprese

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *