Caprese

Bardzo popularne w Polsce połączenie pomidorów i mozzarelli, oczywiście przyszło do nas ze słonecznej Italii. Jest wiele sposobów podania tych składników, ja dziś proponuję chyba najciekawszą kompozycję. Zaserwujcie gościom caprese jako przystawkę, a z pewnością zrobi wrażenie. Smacznego!

caprese

Caprese

składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 kule mozzarelli
  • 1 łyżka listków bazylii
  • sos balsamiczny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Pomidory kroję w plastry w poprzek, mozzarellę również w plastry.

Czosnek wyciskam do oliwy, dorzucam kilka posiekanych listków bazylii, dodaję sól i pieprz, mieszam.

Pomidory przekładam plastrami mozzarelli, polewam poszczególne warstwy oliwą.

Dekoruję  pozostałymi listkami bazylii i sosem balsamicznym.

caprese

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Mary 20 sierpnia 2013 at 12:32

    Przepięknie podane caprese! W takiej formie go jeszcze nie widziałam, ale na uroczystą kolację, jako przystawka prezentuje się doskonale!

    Reply

Leave a Comment