Caponata sycylijska

Jak wspaniale mieć wszystkie składniki w lodówce na tak pyszne danie. Raz, dwa, trzy i danie gotowe. Wspaniałe włoskie smaki pachnące latem i wakacjami. Bakłażan, pomidory, oliwki, oliwa i świeża bazylia. Smacznego!

caponata sycylijska

Caponata sycylijska

Przepis wg Michela Morana podpatrzony w telewizji

składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory (lub 1 puszka krojonych)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • ok. 20 oliwek zielonych
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki siekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

caponata sycylijska

przygotowanie:

Bakłażana kroję w kostkę o boku ok. 1 cm. Wrzucam na sitko i solę.

Cebulę siekam, selera kroję w plasterki. Pomidory obieram ze skóry, odcinam tylko twardy miąższ i kroję go w kostkę. Jeśli używam pomidorów z puszki odcedzam je na sitku.

Bakłażana płuczę w wodzie, odsączam na sitku i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Smażę ok. 5-6 minut. Przekładam ponownie na sitko.

Na tej samej patelni smażę cebulę (dolewam oliwę), za chwilę dodaję selera i pomidory. Duszę kilka minut. Dorzucam bakłażana, oliwki, kapary, doprawiam ziołami, cukrem, solą, pieprzem i świeżą bazylią. W razie potrzeby dolewam trochę oliwy.

caponata sycylijskacaponata sycylijska

3 thoughts on “Caponata sycylijska

  1. Jejku, ile tu pysznych przepisów i ślicznych zdjęć! Czemu wcześniej nie odkryłam Twojego bloga? Aż chciałabym wypróbować wszystko dzisiaj. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *