Burgery z ciecierzycy

Burger tylko z wołowiną?! Niekoniecznie! Tym razem zamiast soczystej wołowiny wyśmienita i zdrowa ciecierzyca z indyjską nutą. Serdecznie polecam burgery z ciecierzycy.

burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy

składniki na 3 porcje:

burgery:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka siekanej mięty
  • 1 łyżeczka siekanej pietruszki
  • pół łyżeczki kminu (utłuczony w moździerzu)
  • sól, pieprz

do podania:

  • 3 dowolne bułki
  • kilka liści sałaty
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej cebuli

 

sos czosnkowy:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 40ml śmietanki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz mielony

przygotowanie:

Ciecierzycę odlewam i opłukuję zimną wodą na sicie. Miksuję ciecierzycę z jednym jajkiem na gładką masę. Dodaję bułkę tartą, zioła, kmin, sól i pieprz. Dokładnie mieszam.

Dodatkowo szykuję po 2 liście sałaty na burgera, pomidora kroję w plastry, cebulę w piórka lub w krążki, czosnek wyciskam. Przygotowuję sos łącząc dokładnie wszystkie składniki.

Z masy cieciorkowej formuję kotlety o średnicy bułki, smażę na oleju 6 minut na średnim ogniu z każdej strony (lub grilluję).

Bułkę kroję na pół, przypiekam w grillu elektrycznym lub w opiekaczu.

Każdą połówkę bułki smaruję od środka sosem, układam kotleta, sałatę, pomidora, cebulę i przykrywam drugą połową bułki.

burgery z ciecierzycy

burgery z ciecierzycy

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *