Burger wołowy

Muszę przyznać, że już kilka razy próbowałam robić burgery wołowe. Niby prosta sprawa, ale jednak nie zawsze smakowały tak jakbym sobie tego życzyła. Tym razem udało się zrobić coś idealnego. Jest z nimi trochę pracy, ale naprawdę warto. Mąż uznał, że to najlepsze burgery jakie jadł. To naprawdę wiele znaczy! Przekonajcie się sami.

burger wołowy

Burger wołowy

składniki na 4 porcje:

  • 600g mięsa mielonego wołowego (antrykot)
  • 1 szalotka / 1 mała biała cebula
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól, pieprz
  • 4 bułki pszenne + 3 łyżki masła klarowanego
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry sera Cheddar
  • 1 pomidor
  • 2-3 korniszony
  • 1 mała czerwona cebula + 3 łyżki oleju + szczypta cukru

sos:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki majonezu

przygotowanie:

Mięso mieszam z sosem Worcestershire, musztardą i drobno posiekaną szalotką.

Pomidora i korniszony kroję w plastry, cebulę w cienkie krążki. Liście sałaty myję i osuszam.

Przygotowuję sos łącząc dokładnie wszystkie składniki.

Na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową układam uformowane mięso (burger powinien być szerszy niż bułka bo podczas smażenia się lekko skurczy) i smażę 3-4 minuty z każdej strony.

Na osobnej patelni rozgrzewam olej, wrzucam krążki cebuli i dorzucam cukier, smażę chwilę, aż się ładnie zarumieni, zdejmuję i odkładam.

Na kolejnej patelni rozgrzewam 3 łyżki masła klarowanego i smażę pół minuty rozkrojone bułki (od wewnętrznej strony, to zapobiegnie rozmaczaniu się bułki od sosu). Zewnętrzną część bułki można grillować lekko ją spłaszczając.

Gotowe połówki bułki smaruję od środka sosem, układam burgera, ser, sałatę, pomidora, cebulę, korniszony i przykrywam drugą połową bułki.

burger wołowy

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

6 komentarzy

  • tu-tusia 29 listopada 2013 at 12:58

    Pysznie musiało być 🙂 Ja doprawiam mięso podobnie, ale smażę krócej – tak, żeby było wciąż leciutko różowe w środku – wtedy wszystko rozpływa się w ustach… 🙂

    Reply
  • shabbyeat 29 listopada 2013 at 15:33

    był mięciutki i soczysty, pychota!

    Reply
  • basieńka 13 stycznia 2015 at 11:28

    wow! Oboje z mężem próbowaliśmy swoich sił i postanowiliśmy zrobić takie cudo jak na zdjęciu, dzięki wielkie za przepis, musztarda dijon sprawdziła się choć dodaliśmy jeszcze kilka kropli sosu chilli 😉 powodzonka !

    Reply
    • shabbyeat 13 stycznia 2015 at 11:59

      super że się udało i smakowało! 🙂 dzięki!

      Reply
  • peterrro 22 stycznia 2015 at 13:58

    burgery to jedna z najlepszych i najłatwiejszych opcji gdy nie masz do dyspozycji zbyt wiele czasu wolnego, a znajomi są już w drodze, kilka kropli kikkomana develey i mamy smaczne danie ! Smaczne, a jak proste i szybkie w przygotowaniu, wielkie dzięki za przepis !!!

    Reply
  • shabbyeat 18 lutego 2015 at 14:55

    zaktualizowałam zdjęcia burgera, pozdrawiam 🙂

    Reply

Leave a Comment