Bulion wołowy

Zupy 0 comments

Bulion jest podstawą w kuchni. W zależności od potrzeb może być warzywny, drobiowy, wołowy, na wędzonej kości. Wykorzystuję go do każdej zupy.

bulion wołowy

Bulion wołowy

składniki:

  • 1l wody
  • 700 g mięsa wołowego z kością (np. szponder)
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (marchew, por, kawałek selera, pietruszka, kawałek kapusty)
  • sól
  • ziarna czarnego pieprzu
  • 8 goździków
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz soli) wkładam do garnka, gotuję na wolnym ogniu (tj. tak aby lekko bulgotał) przez 3 godziny. Polecam wcześniej opalić marchewkę i cebulę na gazie, aż miejscami powstanie czarna skorupka – to doda pyszny aromat i bursztynowy kolor (ja niestety – w tym przypadku – posiadam kuchnię elektryczną). Na koniec doprawiam solą.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *