Bulion wołowy

Bulion jest podstawą w kuchni. W zależności od potrzeb może być warzywny, drobiowy, wołowy, na wędzonej kości. Wykorzystuję go do każdej zupy.

bulion wołowy

Bulion wołowy

składniki:

  • 1l wody
  • 700 g mięsa wołowego z kością (np. szponder)
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (marchew, por, kawałek selera, pietruszka, kawałek kapusty)
  • sól
  • ziarna czarnego pieprzu
  • 8 goździków
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz soli) wkładam do garnka, gotuję na wolnym ogniu (tj. tak aby lekko bulgotał) przez 3 godziny. Polecam wcześniej opalić marchewkę i cebulę na gazie, aż miejscami powstanie czarna skorupka – to doda pyszny aromat i bursztynowy kolor (ja niestety – w tym przypadku – posiadam kuchnię elektryczną). Na koniec doprawiam solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *