Bulion warzywny

Zupy 0 comments

bulion warzywny

Bulion warzywny

składniki:

  • 1l wody
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (marchew, por, kawałek selera, pietruszka, kawałek kapusty włoskiej)
  • sól
  • ziarna czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

 przygotowanie:

Wszystkie składniki (bez  soli) wkładam do garnka, gotuję na wolnym ogniu (tj. tak aby lekko bulgotał) przez 3 godziny. Warto wcześniej opalić marchewkę i cebulę na gazie, aż miejscami powstanie czarna skorupka – to doda pyszny aromat i bursztynowy kolor. Na koniec doprawiam solą. Z tych składników wyjdzie ok. 500 ml bulionu.

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *