Bulion warzywny

bulion warzywny

Bulion warzywny

składniki:

  • 1l wody
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (marchew, por, kawałek selera, pietruszka, kawałek kapusty włoskiej)
  • sól
  • ziarna czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

 przygotowanie:

Wszystkie składniki (bez  soli) wkładam do garnka, gotuję na wolnym ogniu (tj. tak aby lekko bulgotał) przez 3 godziny. Warto wcześniej opalić marchewkę i cebulę na gazie, aż miejscami powstanie czarna skorupka – to doda pyszny aromat i bursztynowy kolor. Na koniec doprawiam solą. Z tych składników wyjdzie ok. 500 ml bulionu.

Ten post znajduje się w Zupy i ma przypisane etykiety .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *