Bruschetta

Tradycyjna włoska przekąska podawana w oczekiwaniu na danie główne. Chrupiące pieczywo, soczyste, słodkie pomidory, oliwa i zioła – czyli włoskie grzanki. Podbiły serca Polaków i innych narodowości zakochanych w kuchni śródziemnomorskiej. Ta prosta przekąska nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, dlatego może ją przygotować każdy. Pyszności!

bruschetta

Bruschetta

składniki:

  • kilka kromek bagietki
  • 1 duży pomidor
  • kilka listków bazylii i oregano
  • oliwa czosnkowa (+ ewentualnie ząbek czosnku)
  • pasta z czarnych oliwek
  • sól, pieprz

bruschetta

przygotowanie:

Pomidora kroję w drobniutką kostkę, odsączam na sicie, doprawiam oliwą, posiekanym czosnkiem, posiekaną bazylią, oregano, solą i pieprzem, mieszam i odstawiam na 10-15 minut.

Kromki smaruję oliwą czosnkową i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 200oC na 3-4 minuty.

Grzanki smaruję pastą oliwkową, układam pomidory i podaję.

bruschetta

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *