Brukselka z prosciutto i pestkami dyni

Znienawidzona przez wielu mini wersja kapusty, czyli brukselka. Wcale nie musi być taka straszna, wystarczy ją smacznie przygotować. Może zasmakuje Wam wersja z prosciutto i pestkami dyni?

Brukselka z prosciutto i pestkami dyni

Brukselka z prosciutto i pestkami dyni

składniki:

  • 300g brukselki
  • 4-5 plastrów prosciutto
  • garść pestek dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Brukselkę obieram z wierzchnich liści, odcinam końcówkę głąba i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję ok. 5-6 minut.

Szynkę kroję w cienkie paski.

Ugotowaną brukselkę mieszam z oliwą. Wykładam na talerz, układam kawałki prosciutto i posypuję pestkami dyni. Doprawiam pieprzem.

Brukselka z prosciutto i pestkami dyni

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *