Botwinka

Już dawno miałam opublikować ten przepis, ale cały czas coś mnie zatrzymywało. Jeszcze bez problemu w warzywniakach dostaniemy botwinkę, więc proponuję łatwy przepis na szybką zupę.

botwinka

Botwinka

składniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami (jak największe)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka soku z cytryny / 1 łyżka octu winnego
  • 70 ml śmietanki / 2 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz, cukier

dodatki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • świeży koperek / pietruszka

przygotowanie:

Przygotowuję bulion warzywny na włoszczyźnie.

Botwinkę myję, obcinam buraczki od liści, z buraczków odcinam korzonki. Buraczki i obrane ziemniaki kroję w kostkę. Najlepiej jeśli buraczki są w miarę duże, to nada zupie dużo smaku. Jeśli buraczki są małe to warto kupić ze 2 stare buraki i dorzucić je do bulionu.

Botwinkę wraz z łodygami kroję drobno.

Do gotującego się bulionu wrzucam buraczki z ziemniakami. Gotuję ok. 15 minut.

Następnie wrzucam botwinkę i gotuję 3-4 minuty (gotuję bez przykrycia, aby zupa nie wykipiała, bo straci kolor).

Śmietankę mieszam z dwiema łyżkami wazowymi zupy w kubku. Stopniowo wlewam do wystudzonej zupy. Zagrzewam i zdejmuję z ognia. Zupę doprawiam sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Proponuję podać z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżym koperkiem.

botwinka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *