Boczek pieczony

Boczek to chyba jedna z najlepszych wędlin domowej roboty. Królował w moim domu na każde Święta. Jak upiec idealny boczek nauczyła mnie mama,  a co najważniejsze jak go doprawić by był odpowiednio słony i aromatyczny. Zachwycający smak, wilgotny, doskonale doprawiony – taki jest mój boczuś… a na zbliżającą się Wielkanoc idealna propozycja na stół.

Boczek pieczony

składniki:

  • 1kg boczku ze skórą
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

przygotowanie:

Boczek opłukuję pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Solę dokładnie boczek. Wszystkie składniki miażdżę w moździerzu, przekładam do miseczki i mieszam z oliwą.

Boczek smaruję przyprawami. Owijam w folię i wkładam na noc do lodówki (min. 2-3 godziny).

Piekarnik nagrzewam do 200oC, boczek piekę 2 godziny w  szczelnie zamkniętym woreczku lub rękawie do pieczenia. Po tym czasie rozcinam folię, polewam boczek wytopionym sosem i piekę bez przykrycia ok. 20 minut.

Boczuś jest pyszny od razu po wyjęciu z piekarnika, ale rozpada się przy krojeniu. Jak się wystudzi i schłodzi w lodówce będzie idealny do krojenia na kanapki.

boczek pieczony

boczek pieczony

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *