Boczek pieczony

Zachwycający smak, wilgotny, doskonale doprawiony i upieczony – taki jest mój boczuś… a na zbliżającą się Wielkanoc idealna propozycja na stół.

Boczek pieczony

składniki:

  • 1kg boczku ze skórą
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

boczek pieczony

przygotowanie:

Boczek opłukuję pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Solę dokładnie boczek. Wszystkie składniki miażdżę w moździerzu, przekładam do miseczki i mieszam z oliwą.

Boczek smaruję przyprawami. Owijam w folię i wkładam na noc do lodówki (min. 2-3 godziny).

Piekarnik nagrzewam do 200oC, boczek piekę 2 godziny w  szczelnie zamkniętym woreczku lub rękawie do pieczenia. Po tym czasie rozcinam folię, polewam boczek wytopionym sosem i piekę bez przykrycia ok. 20 minut.

Boczuś jest pyszny od razu po wyjęciu z piekarnika, ale rozpada się przy krojeniu. Jak się wystudzi i schłodzi w lodówce będzie idealny do krojenia na kanapki.

boczek pieczony

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Danuta Rozmys 20 czerwca 2013 at 10:58

    Witam.Cudowny boczuś,pięknie zrobiony i na pewno bardzo smaczny,aż ślinka leci.Za tak wspaniałą robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD.

    Reply

Leave a Comment