Boczek pieczony z jałowcem

To moja druga propozycja pieczonego boczku (tu przepis na ziołowy boczek pieczony). Tym razem z dodatkiem jałowca i rozmarynu. Wspaniały, aromatyczny boczek to doskonały pomysł na Święta. Jeśli ktoś nigdy nie piekł boczku to serdecznie polecam swoje przepisy. Nic tak nie smakuje jak własne wyroby. Zachwyćcie swoich gości rewelacyjnym boczkiem. Pamiętajcie o zakupie mięsa dobrej jakości (nie kupujcie mięsa w marketach). Smacznego!

boczek pieczony z jałowcem

Boczek pieczony z jałowcem i rozmarynem

składniki:

  • 1kg boczku ze skórą
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu

marynata:

  • 4 ziarna jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

boczek pieczony z jałowcem

przygotowanie:

Boczek myję pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Solę ze wszystkich stron.

Suche składniki marynaty miażdżę w moździerzu, przekładam do miseczki i mieszam z oliwą.

Boczek smaruję dokładnie marynatą, obkładam gałązkami rozmarynu. Owijam w folię i wkładam na noc do lodówki (min. 4-5 godzin).

Piekarnik nagrzewam do 200oC, boczek piekę 1,5 godziny w szczelnie zamkniętym woreczku. Po tym czasie rozcinam folię, polewam boczek wytopionym sosem, obracam skórą do góry i piekę bez przykrycia ok. 20 minut.

Boczek da się dobrze pokroić po schłodzeniu w lodówce.

boczek pieczony z jałowcem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Asia 29 listopada 2013 at 11:24

    Ale bym kanapę ze świeżym chlebkiem i takim boczusiem zjadła!!! Mniam 🙂

    Reply
  • shabbyeat 29 listopada 2013 at 15:34

    nic trudnego 🙂 przepis jest, powodzenia!

    Reply

Leave a Comment