Bób z boczkiem

Warto jest czasem pokombinować z prostymi składnikami takimi jak bób. Zazwyczaj gotowało się cały kilogram i siedząc przed telewizorem łuskało ziarenko po ziarenku. Ja proponuję wyłuskać wszystko (bez podjadania) i podać z chrupiącym boczkiem i cebulką.

bób z boczkiem

Bób z boczkiem

składniki:

  • 0,5kg bobu
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Bób wkładam do zimnej osolonej wody i gotuję tak, aby był lekko chrupiący. Studzę pod zimną wodą i obieram ze skórek.

Boczek kroję w małe kawałki, wrzucam na patelnię, podsmażam. Gdy boczek wypuści tłuszcz wrzucam posiekaną cebulę i wyciskam czosnek. Smażę wszystko aż cebula się lekko przyrumieni (tak aby czosnek się nie spalił).

Obrany bób łączę z boczkiem i cebulą, zalewam 2 łyżkami oleju, doprawiam i mieszam.

bób z boczkiem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment