Barszcz czerwony

Wigilia tuż tuż. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego barszczu czerwonego. Zachęcam wszystkich do zrobienia tej zupy własnoręcznie. Kupujemy buraki, włoszczyznę, jabłka i zaczynamy przygotowania co najmniej 1 dzień przed Wigilią, bo tyle potrzeba aby barszcz nabrał smaku. Zatem do roboty.

barszcz czerwony

Barszcz czerwony wigilijny

składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • 1 jabłko
  • 4-5 grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ok. 1 cytryny
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • maggi

 

wywar z warzyw:

  • 2l wody
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (marchew, por, kawałek selera, pietruszka)
  • 3 goździki
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

barszcz czerwony

przygotowanie:

Wszystkie składniki wywaru wkładam do garnka, gotuję na wolnym ogniu (tj. tak aby lekko bulgotał) przez ok. 30 minut.

Grzyby moczę w wodzie (tylko tyle, aby wszystkie grzyby swobodnie pływały) przez 15-20 min i dodaję je z tą wodą do wywaru.

Buraki myję, obieram i kroję w plastry. Jabłko kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne.

Wrzucam buraki i jabłka do gotującego się wywaru, dorzucam również obrane ząbki czosnku w całości. Gotuję na wolnym ogniu ok. 40 minut. Pamiętaj, aby barszcz się nie zagotował, bo straci kolor i klarowność!

Doprawiam solą, pieprzem , sokiem z cytryny, majerankiem i maggi.
Odstawiam na noc (do lodówki bądź w temp. pokojowej), aby barszcz nabrał mocy.

Następnego dnia przelewam barszcz przez sito, podgrzewam i ewentualnie doprawiam.

Podawać w zależności od upodobań – z uszkami, pasztecikami lub krokietami.

barszcz czerwony

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *