Barszcz czerwony

Wigilia tuż tuż. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego barszczu czerwonego. Zachęcam wszystkich do zrobienia tej zupy własnoręcznie. Kupujemy buraki, włoszczyznę, jabłka i zaczynamy przygotowania co najmniej 1 dzień przed Wigilią, bo tyle potrzeba aby barszcz nabrał smaku. Zatem do roboty.

barszcz czerwony

Barszcz czerwony wigilijny

składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • 1 jabłko
  • 4-5 grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ok. 1 cytryny
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • maggi

wywar z warzyw:

  • 2l wody
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (marchew, por, kawałek selera, pietruszka)
  • 3 goździki
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

barszcz czerwony

przygotowanie:

Wszystkie składniki wywaru wkładam do garnka, gotuję na wolnym ogniu (tj. tak aby lekko bulgotał) przez ok. 30 minut.

Grzyby moczę w wodzie (tylko tyle, aby wszystkie grzyby swobodnie pływały) przez 15-20 min i dodaję je z tą wodą do wywaru.

Buraki myję, obieram i kroję w plastry. Jabłko kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne.

Wrzucam buraki i jabłka do gotującego się wywaru, dorzucam również obrane ząbki czosnku w całości. Gotuję na wolnym ogniu ok. 40 minut. Pamiętaj, aby barszcz się nie zagotował, bo straci kolor i klarowność!

Doprawiam solą, pieprzem , sokiem z cytryny, majerankiem i maggi.
Odstawiam na noc (do lodówki bądź w temp. pokojowej), aby barszcz nabrał mocy.

Następnego dnia przelewam barszcz przez sito, podgrzewam i ewentualnie doprawiam.

Podawać w zależności od upodobań – z uszkami, pasztecikami lub krokietami.

barszcz czerwony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *