Babka migdałowa

Zaskakująco aromatyczna, wilgotna, polana białą czekoladą z nutą pomarańczy… mniam! Polecam tę babkę na Wielkanoc.

babka migdałowa

Babka migdałowa

składniki na małą babkę:

ciasto:

  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 120 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy

polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 180oC.

Masło z czekoladą rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszam aż połączą się w jednolitą masę.

Cukier ucieram z żółtkami, dodaję do masy czekoladowej i mieszam trzepaczką.

Następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami oraz startą skórkę pomarańczową. Mieszam wszystko silikonową łopatką.

Białka ubijam na sztywno, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.

Formę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wlewam masę.

Piekę ok. 60-70 minut (do suchego patyczka*).

przygotowanie polewy:

Do rondelka wlewam śmietanę, podgrzewam na małym ogniu, wrzucam czekoladę. Cały czas mieszam, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodaję startą skórkę pomarańczy.

Polewę odstawiam do ostudzenia i zgęstnienia.

Gdy babka wystygnie polewam bardzo gęstą polewą, ozdabiam migdałami i suszoną żurawiną.

 

*ciasto jest wilgotne po upieczeniu dlatego patyczek nie będzie idealnie suchy.

babka migdałowa

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *