Babka migdałowa

Zaskakująco aromatyczna, wilgotna, polana białą czekoladą z nutą pomarańczy… mniam! Polecam tę babkę na Wielkanoc.

babka migdałowa

Babka migdałowa

składniki na małą babkę:

ciasto:

  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 120 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy

polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 180oC.

Masło z czekoladą rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszam aż połączą się w jednolitą masę.

Cukier ucieram z żółtkami, dodaję do masy czekoladowej i mieszam trzepaczką.

Następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami oraz startą skórkę pomarańczową. Mieszam wszystko silikonową łopatką.

Białka ubijam na sztywno, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.

Formę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wlewam masę.

Piekę ok. 60-70 minut (do suchego patyczka*).

przygotowanie polewy:

Do rondelka wlewam śmietanę, podgrzewam na małym ogniu, wrzucam czekoladę. Cały czas mieszam, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodaję startą skórkę pomarańczy.

Polewę odstawiam do ostudzenia i zgęstnienia.

Gdy babka wystygnie polewam bardzo gęstą polewą, ozdabiam migdałami i suszoną żurawiną.

 

*ciasto jest wilgotne po upieczeniu dlatego patyczek nie będzie idealnie suchy.

babka migdałowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *