Abchaska adżyka (adżika)

Oto pierwsza porcja wschodnich przepisów – adżyka. Pasta pochodząca z Gruzji, znana również w Rosji i innych krajach wschodnich. W każdym regionie proponowana w różnych wersjach. Ten przepis zdobyłam od rosyjskich przyjaciół mojej mamy mieszkających w Moskwie. Ciąg dalszy rosyjskich przepisów nastąpi wkrótce.

adżyka

Abchaska adżyka (adżika)

składniki na słoik ok. 450 ml:

  • 250 g kolendry (dostępna w pęczkach na dobrych bazarach np. na Szembeka w Warszawie)
  • 300 g łuskanych orzechów włoskich
  • 10 szt. papryczek chili
  • 2 duże główki czosnku
  • 2,5 łyżki soli

adżyka

adżyka

przygotowanie:

Paprykę i kolendrę wraz z łodyżkami myję i dobrze osuszam. Czosnek obieram na ząbki.

Wszystkie składniki (oprócz soli) przepuszczam raz przez maszynkę do mielenia. Mieszam dokładnie aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Doprawiam solą – pasta musi być słona i bardzo pikantna.

Adżyka nadaje się do marynowania mięs, na kanapki, jako składnik sosów do sałatek i wiele innych. Możemy ją przechowywać miesiącami w lodówce, pod warunkiem, że będzie dobrze posolona (to zapobiegnie psuciu się pasty).

adżyka

2 thoughts on “Abchaska adżyka (adżika)

  1. Kolendra nigdy nie była moją ulubioną przyprawą, jednak postanowiłam dać jej kolejną szansę. Niestety, tak dużo jej ilość sprawiła, że 3 małe słoiczki, które ‘wyprodukowałam’, podaruję wrogom 🙂
    Szkoda, bo wygląda super. Cóż, de gustibus… Może zachowam jeden słoiczek i będę jeść tę wersję adżiki ‘dla zdrowotności’ 🙂 Pozdrawiam, Monika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *